Fortnite | Epic Games VS Apple retssag er nu fastlagt

Fortnite vs Apple

Endelig er der blevet sat en dato i retssagen mellem Epic Games og Apple. Retssagen opstod på baggrund af en omfattende og meget offentlig uenighed, rettet mod Apple’s påståede monopol på iOS’ digitale marketplaces. Epic Games sagsøgte Apple umiddelbart efter at Fortnite blev fjernes fra Apple’s App Store, under påstand af at overtræde betalingsreglerne.

Sagen, der er sat til at begynde d. 3 maj 2021, vil blive en såkaldt ”bench trial”, hvilket betyder at der ikke vil være nogen jury til stede. På grund af den Corona epidemiens vidtstrakte påvirkning af det amerikanske samfund, har retten endnu ikke besluttet om sagen bliver en fysisk eller virtuel procedure. Beslutningen om at føre retssag uden jury var også påvirket af pandemien, da en ophobning af afventende retssager med juryer, ville udskyde sagen til henover sommeren næste år.

 

Men hvorfor en retssag?

Epic Games’ argument for retssagen er at ved ikke at tillade firmaer udefra at have deres egne digitale butikker på iOS enheder, har Apple skabt et de facto monopol. Apple får en ikke uvæsentlig bid af kagen, af al digital profit i deres App Store, inklusiv in-app køb. Fortnite blev bandlyst efter Epic Games forsøgte at komme omkring Apple’s regler, ved at tilbyde spillere køb direkte i spillet. Køb som vel at mærke ikke var koblet op til App Store. Dette gjorde de, tilsyneladende velvidende at spillet ville blive fjernet fra tjenesten som konsekvens heraf. Som resultat sendte Epic Games en alenlang retsbegæring til det amerikanske retssystem med det samme.

Hvad retssagens endelige udfald bliver, må tiden vise, men under alle omstændigheder får Apple svært ved at argumentere imod at de har monopol. I repræsentanternes hus har den såkaldte ”Judiciary committee on antitrust” nemlig netop frigivet en rapport som påstår at Apple, sammen med blandt andre Google, Amazon og Facebook, har monopol, og dermed magten, i tech industrien. I rapporten nævnes specifikt Apple’s Software distributionssystem på iOS enheder, altså App Store.

 

Prøv disse 5 fede spil fra 90’erne! Et must for alle gamere.

 

Hvad har det betydet for Fortnite spillere?

Fortnite har ikke været tilgængeligt til nye downloads på iOS siden august og det kan ikke længere opdateres. Dette betyder at spillere ikke kan modtage det nyeste sæsonbaserede indhold. Spillet blv desuden også fjernet fra Google Play for at bryde dennes betalingsregler, men for Android brugere er spillet dog tilgængeligt via andre digitale butikker.